Limfna drenaža

Limfni sistem je eden najbolj spregledanih, a hkrati najpomembnejših sistemov v telesu. Telo z njim namreč odstranjuje odpadne snovi iz vsake celice in hkrati pomaga uravnavati imunsko odpornost.

Limfni vozli vsebujejo veliko belih krvnih celic limfocitov, ki prepoznajo škodljive patogene in toksine ter jih pomagajo uničevati. Limfa mora prosto potovati, da lahko zagotovi odstranjevanje škodljivih produktov in da se tekočina ne prične nabirati v tkivu.

Limfa je rumena prosojna telesna tekočina, ki po telesu teče po mezgovnicah. Mezgovni sistem je poleg krvožilja najpomembnejši transportni sistem v telesu, saj se na ta način odstranjuje odpadne snovi iz tkiv – odnaša na primer povzročitelje bolezni, kot so bakterije, tujke, viruse, prah. V tako imenovanih limfnih vozlih se limfa prefiltrira in odstranijo se telesu škodljive snovi. Če pride do vnetja, lahko limfni vozlji zatečejo, takrat rečemo, da imamo otečene bezgavke.

 Limfa se premika zelo počasi in pod nizkim pritiskom, saj sistem nima osrednje črpalke, kot je v krvožilnem sistemu srce. Potovanje limfe je predvsem posledica premikanja skeletnih mišic in dihanja. Tudi ritmične kontrakcije krvnih žil pomagajo pri premikanju limfe po mezgovnem sistemu.

Limfni vozli (bezgavke) so kot velik drenažni sistem telesa, ki mora ostati čist, da bi deloval pravilno. Če je pretok limfe prekinjen, se toksini pričnejo nabirati, kar oslabi imunski sistem in vodi do številnih zdravstvenih težav.

Kako veste, če se spopadate z zamašenim limfnim sistemom?

Slabo delovanje limfnega sistema prizadene skoraj vsak del našega telesa. Znaki:

– togost, še posebej zjutraj,

– utrujenost,

– srbeča in suha koža,

– napihnjenost,

– otekle prsi med ciklom,

– zadrževanje vode,

– zamegljenost misli,

– otekle bezgavke,

– trdovratno pridobivanje telesne teže,

– kronični sinuzitis, otečeno grlo, prehladi, težave z ušesi,

– celulit,

– hladne roke ali noge.

Če se spopadate s simptomi zamašenega limfnega sistema, je čas, da svojo limfo prečistite.

LIMFNA DRENAŽA po Dr. Voddru

ZGODOVINA

Leta 1932 sta dr. Vodder in njegova žena delala kot maserja v Cannesu na francoski rivieri. Večina pacientov je bila Angležev, ki so se tja prihajali zdravit zaradi prehladov, vnetja nosu in žrela, migren. Vodder je ugotovil, da imajo vsi ti pacienti nečisto, vlažno kožo in povečane vratne bezgavke. Takrat je bil limfni sistem še tabu v zdravstvu. Začel je tretirati vratne bezgavke – intuitivno in uspešno. In kronična vnetja so izginila. Opogumljen z uspehom je razvil metodo manualne limfne drenaže, kot jo učimo še danes.

INDIKACIJE

– Na vrhu seznama indikacij so prav gotovo veliki edemi zgornjih in spodnjih ekstremitet. Velika skupina edemov so tisti, ki nastanejo zaradi odstranitve bezgavk. Druga velika skupina so edemi po poškodbah (hematomi, zvini, rupture mišic).

– Manualno limfno drenažo priporočamo pri obdelavi brazgotin. Dobri rezultati so se pojavili tudi pri zdravljenju opeklin.

– Po ortopedskih in drugih operativnih posegih se je pokazala kot zelo uspešna metoda.

– Veliko področje so revmatična obolenja.

– Limfno drenažo uporabljamo tudi v kozmetiki pri odpravljanju celulita in zastajanja vode v telesu. Še posebej limfno drenažo obraza, ki je zelo koristna pri odpravljanju podočnjakov.